Obsklassen - Forumet för dig som kräver lite extra stöd.  

Gå tillbaka   Obsklassen Kultur Äta, dricka och träna

Notiser

Äta, dricka och träna För dig som vill prata om mat, dryck och hälsofrågor.

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  (#1) Gammal
Kickan
Glad satanist
 
Kickans avatar
 
Inlägg: 2 427
Reg.datum: Jul 2008
2008-08-11, 20:30

Citat:
Ursprungligen postat av skumrask Visa inlägg
En intressant detalj i sammanhanget är att antalet nötkreatur i Sverige idag ligger på ungefär samma nivå som i början av 1800-talet<...>
dagens mjölk- och köttkor är sannolikt mycket större idag än vad de var i början av 1800-talet, så man får väl titta på total köttvikt.
Det stämmer, dagens sv/v-brokiga kossa är helt enorm jämfört med 1800-talets lantraser. Den är framavlad för att växa jättefort, när den är 5 år slaktas den, då är den så tung att benen knappast bär den. Då har den hunnit få ett antal kalvar redan.
Förr var man (av säkerhetsskäl) tvungen att ha rimliga storlekar på såpass stora djur, och man avlade dessutom på det kulliga (hornlösa) anlaget, raserna sägs dessutom ha varit mer tillgivna och hanterbara. En ko kunde bli 20-30 år gammal.

Jag var på någon slags mönstergård som hade öppet hus och presenterade det svenska jordbruket. Texten för kossan angav stolt vilka enorma fodermängder den åt, och vilka enorma mjölkmängder som blev resultatet. Vad är vitsen med att ha ett dubbelt så stort djur, som äter dubbelt så mycket, för att få dubbelt så mycket mjölk? Dessutom har jag läst äckelartiklar om att dessa högproducerande stackars kor har fullt av vita blodkroppar i mjölken, dvs var.

Källor:
Svenska Lantraser
Mulens marker
Kickan är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#2) Gammal
Svimfärdig
Återanpassningsbar?
 
Svimfärdigs avatar
 
Inlägg: 2 476
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Sluten avdelning på okänd ort.
2008-08-11, 20:33

Det är fan bedrövligt vad djur ska lida för att vi ska kunna äta.


"Bara för att jag inte bryr mig behöver det inte betyda att jag inte förstår."
Svimfärdig är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#3) Gammal
skumrask
Elev
 
skumrasks avatar
 
Inlägg: 2 166
Reg.datum: Jul 2008
2008-08-12, 00:40

Citat:
Ursprungligen postat av Kickan Visa inlägg
Det stämmer, dagens sv/v-brokiga kossa är helt enorm jämfört med 1800-talets lantraser. Den är framavlad för att växa jättefort, när den är 5 år slaktas den, då är den så tung att benen knappast bär den. Då har den hunnit få ett antal kalvar redan.
Förr var man (av säkerhetsskäl) tvungen att ha rimliga storlekar på såpass stora djur, och man avlade dessutom på det kulliga (hornlösa) anlaget, raserna sägs dessutom ha varit mer tillgivna och hanterbara. En ko kunde bli 20-30 år gammal.

Jag var på någon slags mönstergård som hade öppet hus och presenterade det svenska jordbruket. Texten för kossan angav stolt vilka enorma fodermängder den åt, och vilka enorma mjölkmängder som blev resultatet. Vad är vitsen med att ha ett dubbelt så stort djur, som äter dubbelt så mycket, för att få dubbelt så mycket mjölk? Dessutom har jag läst äckelartiklar om att dessa högproducerande stackars kor har fullt av vita blodkroppar i mjölken, dvs var.

Källor:
Svenska Lantraser
Mulens marker
Det är väl svensk låglandsboskap (sv/vit) du menar, den och svensk rödbrokig boskap är de dominerande raserna i sverige, den svartvita mjölkar mer men är känsligare. Jag tycker att hanteringen av just mjölkboskap är mycket läskigare än boskap som är anpassande för köttproduktion, köttboskap går att hållas väldigt ekologiskt och raser som hereford och angus är mycket tåliga. Fast problemet är väl att vi inte har några stora naturbeten längre, för de har ju växt igen..
skumrask är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#4) Gammal
Mröff
Analfabet
 
Mröffs avatar
 
Inlägg: 8 175
Reg.datum: Jul 2008
2008-11-15, 12:23

Nu är goda råd dyra.

Skall bjuda en familj veggisar på lunch idag. Tänkte köra tacos.

Nu har jag inhandlat både quorn- och sojafärs. Döm om min förvåning när jag läste på quorn-paketet att man skulle koka den färsen i sås.

Hur hanterar man quorn till taco...vaddå koka i sås?



Om du har ett paraply i rumpan, var försiktig så du inte fäller ut det.



Mröff är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#5) Gammal
Mröff
Analfabet
 
Mröffs avatar
 
Inlägg: 8 175
Reg.datum: Jul 2008
2008-11-15, 12:28

Googlade....

Man bryner den som vanligt och slänger på kryddmix/vatten...



Om du har ett paraply i rumpan, var försiktig så du inte fäller ut det.



Mröff är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#6) Gammal
Gullan
Miss Marple
 
Gullans avatar
 
Inlägg: 3 877
Reg.datum: Jul 2008
2008-11-15, 12:59

Om du hade givit dig till tåls några minuter till hade du fått goda råd av mig. Nu får du inga. *borstar bort sågspån*


Väldigt många frågor är IQ-relaterade.
Gullan är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#7) Gammal
Mröff
Analfabet
 
Mröffs avatar
 
Inlägg: 8 175
Reg.datum: Jul 2008
2008-11-15, 13:10

Citat:
Ursprungligen postat av Gullan Visa inlägg
Om du hade givit dig till tåls några minuter till hade du fått goda råd av mig. Nu får du inga. *borstar bort sågspån*
Men...kan du inte ge lite råd. Det kan gå åt helsike detta, så det bara blir en gröt. Varför skall folk vara vegetarianer...



Om du har ett paraply i rumpan, var försiktig så du inte fäller ut det.



Mröff är inte uppkopplad
Svara med citat
  (#8) Gammal
Gullan
Miss Marple
 
Gullans avatar
 
Inlägg: 3 877
Reg.datum: Jul 2008
2008-11-15, 13:15

Citat:
Ursprungligen postat av mroeff Visa inlägg
Men...kan du inte ge lite råd. Det kan gå åt helsike detta, så det bara blir en gröt. Varför skall folk vara vegetarianer...
Näpp!







Oroa dig inte. Google visste också så du är hemma, safe. Men du behöver inte fräsa på så mycket, finns liksom inget att bryna.


Väldigt många frågor är IQ-relaterade.
Gullan är inte uppkopplad
Svara med citat
Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB code is
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Forumhopp