En intressant detalj i sammanhanget är att antalet nötkreatur i Sverige idag ligger på ungefär samma nivå som i början av 1800-talet, för att ha en topp kring tiden för andra världskriget. Så att det skulle vara ett enormt problem med pruttande kor verkar ju inte rimligt, de borde ju rimligtvis pruttat sönder atmosfären för länge sedan i så fall.
Det kor gör är att de alstrar metan och det är detta som sägs utgöra ett problem. Det förekommer experiment att på genetisk väg byta ut denna enzym i kons mage till en enzym från andra gräsätande djur, företrädesvis känguru då dessa pruttar miljövänligt.
Angående statistikuppgiften över nötkreatur så är ju det naturligtvis inte hela sanningen, dagens mjölk- och köttkor är sannolikt mycket större idag än vad de var i början av 1800-talet, så man får väl titta på total köttvikt.
Men en detalj i sammanhanget som jag har hört är att t.ex en fjällko som strövar fritt producerar mer mjölk än en modern mjölkko på kraftfoder, om man ser till vikten på kon. Alltså, mer mjölk per kilo ko. Man får dessutom ut nästan dubbelt så mycket ost per liter mjölk av den fribetande fjällkon.
Källor:
http://www.sjv.se/webdav/files/SJV/A...ommentarer.htm